De AEX-index in Amsterdam noteerde in de vroege handel 1,2 procent hoger op 303,43 punten. De MidKap-index won 0,6 procent tot 469,21 punten. De beurzen in Parijs, Frankfurt en Londen stegen tussen 0,9 en 1,1 procent.

Het Italiaanse parlement stemt dinsdag over de begroting en economische hervormingen. Het is een stemronde die cruciaal kan zijn voor premier Silvio Berlusconi, die onder druk staat om af te treden. Als genoeg rebellerende bondgenoten van Berlusconi de plannen niet steunen, kan dat het einde inluiden van zijn regering, aldus waarnemers.

Stroom bedrijfsresultaten

De beurzen verwerkten dinsdag opnieuw een stroom aan bedrijfsresultaten. De Franse bank Société Générale zag de winst in het derde kwartaal met bijna 31 procent afnemen door afschrijvingen op Griekse staatsleningen. De bank schrapt de uitkering van dividend, maar liet ook weten geen extra kapitaal nodig te hebben. Het aandeel won ruim 7 procent.

De Britse bankengroep Lloyds dook in de eerste 9 maanden van dit jaar diep in de rode cijfers. De bank, die voor 41 procent in staatshanden is, zei door de onzekere economische vooruitzichten zijn verwachtingen wellicht terug te moeten schroeven. Het aandeel klom desondanks 6,8 procent.

Onrust

In Amsterdam zakte Van Lanschot 5,6 procent. De bank liet weten dat de nettowinst in het derde kwartaal fors lager is uitgevallen dan in de eerste twee kwartalen van 2011 door de onrust op de financiële markten.

Grontmij leverde 14,5 procent in. Het advies- en ingenieursbedrijf verwacht dit jaar minder winst te boeken dan in 2010. Ook gaat het bedrijf verder op de schop om de moeilijke marktomstandigheden het hoofd te bieden.

Kendrion

De producent van elektromagnetische componenten Kendrion steeg 0,6 procent nadat het bedrijf in het derde kwartaal een recordomzet wist te behalen. Ook werden de verwachtingen voor 2011 gehandhaafd.

In de AEX was TomTom de grootste stijger met een plus van 4,9 procent. Het navigatiebedrijf gaat een semi-geïntegreerde navigatieoplossing leveren aan Opel en Vauxhall.

De euro was 1,3770 dollar waard, tegen 1,3743 dollar aan het eind van de Europese beurshandel maandag. De prijs van Amerikaanse olie steeg 0,8 procent tot 96,25 dollar per vat en Brentolie klom 0,9 procent tot 115,65 dollar per vat.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl